News Ticker
İçeriğe git

Emin İpek

Üye
  • İçerik sayısı

    196
  • Katılım

  • Son ziyaret

  • Gün Kazandı

    26

Yazıları bölümüne Emin İpek kullanıcısının eklediği içerikler

  1. On 06.08.2022 at 21:51, harun yalılı yazdı:

    İç ve dış mekan gece çekiminde flash sız çekim ayarları nasıl olmalı? 

    Bunu elde çekim ve tripodla çekim diye ikiye ayırmak gerekir.

    Tripodla çekim yapacaksanız diyafram öncelikli olarak çekim yaprsınız. Gündüz, ışığın durumuna göre iso'yu 100-200 arasında tutar diyafram hızını makineye bırakırsınız. Gece çekimlerinde ise iso'yu duruma göre otomatiğe bırakırsınız.

    Elle çekimlerde ise, diyafram hızı önceliğiniz olmalı. Her halükarda nabız hızınızdan daha yavaş olmamalı, çünkü makine nabız atışlarınızdan da etkilenebilir. ortalama nabız hızınız 80 ise 1/80 de kalmalısınız. Eğer uzun odak uzunluklu bir lens kullanıyorsanız 1/odak uzunluğu diyafram hızınız olmalı. 100 mm bir lensle çekim yapacaksanız en az 1/100 diyafram hızı kullanmalısınız. İso ayarları gündüz 100-200 arası, gece otomatikte olmalıdır.

  2. On 31.07.2022 at 11:59, myasar yazdı:

    Emin Bey, Raw çalışma konusunda söylediklerinize tümüyle katılıyorum.

    Ancak Camera Raw da jpeg açmak mümkün. PS da : dosya --> Farklı aç --> camera raw seçeneğiyle jpeg dosyaları camera raw da açabiliyoruz. Çıkan seçenekler normal raw ile hemen hemen aynı.

    Gerçek Camera RAW ekranında dosya açma menüsü yok. Photoshop içinden simülasyon şeklinde açılıyor. Sizin de dediğiniz gibi "hemen hemen aynı" ama tamamen aynı değil. Raw dosyası işlemeye benzemiyor hiçbir şekilde.

     

    Bu arada herkese Affinity Photo öneriyorum. Photoshop'ta yapabileceklerinizin %99'unu yaparsınız. Lightroom ile Photoshop iç içe gibi çalışıyor. Lisans fiyatı da hem düşük hem ömür boyu. Adobe tekelini de kırmak gerek. Ben bıraktım Photoshop'u.

    • Beğendim 1
  3. Tüm forum siteleri hareketsiz. İnsanlar Facebook, Whatsapp, Instagram gibi paylaşım zeminlerini tercih ediyorlar.

    Nikontürk'te de uzun zamandır yaprak kımıldamıyor.

    Daha da ötesi, terkedilmiş görünüyor.

    Fotoğraf yüklemekte sorun çıktığını bildirmek için Kemal beye temmuz başında mesaj attım, haftalar geçti yanıt alamadım.

    Dilerim herhangi bir sağlık sorunu yoktur.

  4. On 24.07.2022 at 23:47, harun yalılı yazdı:

    Bazı profosyonel fotoğrafçıların fotoğraflarını RAW fotoğraf üzerinden değil de direk JPEG fotoğraf üzerinde işleme yaptığını gördum... Bu şekilde daha iyi sonuç alındığını söylenıyor...

     

    JPEG fotoğraf üzerinde camera RAW da düzenleme yapılabilir mi? Fotoğraf bouzlur mu?

     

    Camera Raw derken, Photoshop eklentisinden söz ediyorsunuz sanırım. Camera Raw kendi başına çalışan bir program değil. Yani her türlü dosyayı açma özelliği filan yok. Camera Raw içinden jpeg yükleyemezsiniz. Raw işleyen hiçbir program da jpeg dosyalarını açmaz zaten. Adı üstünde, Raw işleme programı, Raw dosyalarını açar. Jpeg dosyalarını raw işliyormuş gibi işleme, Photoshop içinde bir menüde var, filters menüsü içinde olabilir, artık PS kullanmayı bıraktığım için bakamıyorum, o menüden raw filter gibi bir şey seçtiğiniz zaman, size raw işlemeye benzer ama gerçek Camera Raw seçeneklerinden çok daha fakir bir menü çıkartır. Gerçek Raw işleme değildir.

  5. Camera Raw ile jpeg üzerinde işlem yapmak çok mantıksız. Jpeg fotoğraflar zaten makine tarafından belli kabullere göre işlenmiş ve üstüne üstlük sıkıştırılmış ve de artık ham çekim değerleri kaybolmuş fotoğraflardır. Elbette başka çareniz yoksa, Camera Raw'daki işlem seçeneklerine de başka türlü ulaşamıyorsanız, bu yolu, denize düşen yılana sarılır misali, bir denersiniz. Ama, elinde Raw olduğu halde jpeg üzerinde işlem yapmayı tercih etmekten söz etmek akla mantığa aykırı. Raw formattaki fotoğraflar analog zamandaki negatif filimler gibidir. Mümkün olabilen her türlü detaya sahiptir. Jpeg fotoğraflar ise, filmin belli takdirlere göre basılmış halidir. Raw fotoğrafta çekim ayarlarının tamamı ham halde bulunur, mümkün olabilen her türlü değişikliği yapabilirsiniz. Jpeg'de aynı esneklikte değişiklik yapamazsınız.

    • Beğendim 1
  6. Crop makinalarda normal lens yani düşürdüğü görüntü sensörün tamamını kaplayan lens, 28mm odak uzunluklu lenstir. Bu lensten daha geniş açı kullandığınız zaman, kenarlarda ve köşelerde renk ve netlik kaybı olur. Daha fazla alanı alırsınız karenize ama, hakkıyla görünen kısım en fazla 28mm ile çekeceğiniz kısım olur sonuçta. Çekim yaparken hep konuyu ortalamak zorunda kalırsınız. O nedenle ben crop makinada 28mm'den, ff makinada da 50mm'den aşağısını kullanmamaya özen gösteriyorum. Bence elinizdeki 18 mm geniş açı yeterli. Daha önce 10-18 mm lens almıştım, biraz kullandıktan sonra elden çıkardım.

  7. Hiç tahmin etmiyordum. Kemeraltı'nda Bilen İşhanı Kat: 4'de Teknik Kamera sahibi Muhsin Agaya sorunu gayet güzel çözdü.
    Her türlü analog/dijital makinelerinizin ve aksesuarlarınızın tamir, bakım ve temizliğini yapan, nesli tükenmek üzere olan bir meslek sahibi.
    Daha önce sensör temizletmiştim, memnun kalmıştım. Şimdi tripod tamiri yaptırdım. Eşimin mp3 çalarının düğmeleri takılıyordu, onu da halletti.
    Yakında 6D Mark 2'nin sensörünü de ona temizleteceğim.
    Kendisini gönül rahatlığıyla tavsiye ederim. 
    Muhsin AGAYA 535 360 24 44

  8. Ben de 50mm yanında 20mm kullananlardanım ve memnunum. Genel çekimden kastınız; sokak fotoğrafları, bina fotoğrafları filansa, 20mm sizi pişman etmez. Tam kare makinalarda 50mm'den küçük odak uzunluklu lens kullanırken, görüntü sensörün tamamını kaplamadığından, çerçeve kenarlarına doğru bozulmalar olacaktır. Bu nedenle, fotoğrafınızı çekerken konuyu ortalamanızda yarar var, unutmayın!

  9. Yeni aldığım 20 mm lensime yurtiçinden parasoley aldım, lense taktığım zaman uzun yapraklar tam düşey durmuyordu, lense takılan dişler hesapsız yapılmış, yapraklar görüntüye giriyordu. Aliexpress'ten sipariş ettim, bugün geldi. Getiren postacı bayan bıyık altından gülerek "Devlet bunu da farketti" deyip gümrük vergisi ödeyeceğimi söyledi.

    Değer olarak 5 dolar yazılmışk parasoley için 11.50 TL (yaklaşık 2 dolar) gümrük vergisi ödedim. Ama olsun, parasoley lense çok güzel oturdu. Yapraklar görüntüye girmiyor.

    Eskiden gönderiler üzerine "gift" hediye yazılırdı, bu kez değeri 5 dolar olarak belirtilmiş, aslında değeri 7.5 dolar. Muhtemelen değer yazma zorunluluğu kondu.

    Bilginiz olsun!

  10. Benim de sıfır aldığım makinenin sensöründe 3-5 tane leke vardı. Sensör kirliliği kontrolünü en kısık ayarda bulutsuz gökyüzü çekerek yapıyorum.

    Sensör kirlenmesi kaçınılmaz. Ama genelde fotoğrafı da çok etkilemiyor. Zoom yaparak zar zor gördüğünüz lekeler... Kirlenme aşırı boyutlara varmadıkça temizletmeyi düşünmüyorum.

     

    Selamlar, kolay gelsin!

  11. 36 dakika önce, yusuf ışık yazdı:

    Diyafram ve odak uzaklığını ayarladığım zaman daha kaliteli fotoğraf alabilir miyim sizce? Netlik ve renklerde problem olmaz değil mi?

     

    Netliği bu şekilde çözersin de renkler ayrı konu. Beyaz ayarını sarı ışık seçtiğinde makine farklı algılama yapıyorsa ya otomatikte bırak ya da gri kart kullan diyeceğim ama flaş kullandığın zaman gri kartla yapacağın ayar da hatalı çıkabilir. Belki flaş ışığına göre beyaz ayarı seçmelisin. Ben hiç flaş kullanmıyorum, o nedenle deneyimim yok. Ama Sebahattin beyin beyaz ayarı ve flaşın beyaz ayarını etkileyip etkilemeyeceği konusunda söyleyecekleri vardır sanırım. O bu konuyu daha iyi biliyor.

    • Harika 1
  12. 4 saat önce, yusuf ışık yazdı:

    İçeriye giren ışık az. İçerde sarı ışık var ve koyu kahve ağırlıklı mobilyalar ışığı emiyor. Programda wb yi sarı ışık yapınca fotoğraf mavi çıkıyor. 

    Programı mutlaka indirip kullanacağım

     

    Yusuf bey,

    1- Raw çekerseniz, WB'yi sonradan da ayarlayabilirsiniz.

    2- Zaman sorunu varsa, çünkü raw çekilmiş fotoğrafı bilgisayarda işlemeden kullanamazsınız, jpeg çekip hemen kullanmak zorundaysanız, o zaman gri kart kullanmayı deneyin! Çekim öncesi 5 dakikanızı ayırıp custom WB ayarını oluşturun! Sorun çözülür.

    • Harika 1
  13. Yusuf kardeşim, sonuç olarak, ilk başta da söylediğim ve diğer arkadaşların da teyit ettiği gibi, elindeki lensten randıman alamayışının en büyük nedeni diyaframı çok açman.

    Bu forumun sağ alt köşesinde Alan derinliği cetveli var http://www.nikonturk.com/alan-derinliği-cetveli/ Bu cetvel fikir verir. En çok kullandığın odak uzunluğu neyse yaz, makineni seç, çekim uzaklığı ve diyafram değerlerine göre alan derinliklerini karşılaştır. Muhtemelen f/8-f/11 arası bir değere karar vereceksin.

     

    Alternatif olarak almayı düşündüğün 24-70mm lens ise bence işine yaramaz. En geniş açıda bile o kadar insanı çerçeveye sığdıramazsın.

     

    Sonuçlardan bizi haberdar etmeyi unutma!

    • Harika 1
×
×
  • Yeni Oluştur...